IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуство за 1 млрд. долара, собственост на покойния Пол Алън, отива на търг

Това ще бъде рекордна стойност за единична колекция, продадена на аукцион

10:47 | 26.08.22 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Над 150 произведения на изкуството, оценявани на 1 млрд. долара, на покойния съосновател на Microsoft Пол Алън ще бъдат обявени за продажба на търг на Christie’s в Ню Йорк този ноември, съобщава Bloomberg.

Това ще бъде най-скъпата публична продажба на единична колекция в историята, подобрявайки рекорда, поставен само преди няколко месеца, когато творби, притежавани от разведената двойка Хари и Линда Маклоу, бяха продадени за общо 922 млн. долара в рамките на няколко търга в Sotheby’s.

Алън, който бе 27-мият човек по богатство в света, когато почина през 2018 г., бе изтъкнат колекционер на изкуство, който купуваше и продаваше на върха на пазара. През 2016 г. той бе анонимният купувач на картина на Колд Моне за 81,4 млн. долара, което беше рекорд на търг за онова време. Същата година той продаде творба на Герхард Рихтер за 25,6 млн. долара, удвоявайки парите си само за десетилетие.

Продажбата в Christie’s ще включва картина на Пол Сезан, оценявана на над 100 млн. долара, и колаж на Джаспър Джоунс, който може да задмине 50 млн. долара. Лотовете ще покриват 500 години, заяви аукционната къща в прессъобщение. Всички постъпления ще отидат за благотворителност.

„За Пол изкуството бе както аналитично, така и емоционално“, казва в изявление сестрата на Алън Джоуди, изпълнител на завещанието му. „Тези творби означават много за мнозина и знам, че Christie’s ще гарантират тяхното почтително разпръскване, за да се генерира огромна стойност за филантропни цели в съответствие с желанията на Пол“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още